EN

Prieš žengiant ant parketo: R. Zakrys visiems savo krepšininkams linki pozityvių minčių ir maksimalaus atsidavimo

Prieš žengiant ant parketo: R. Zakrys visiems savo krepšininkams linki pozityvių minčių ir maksimalaus atsidavimo
2023/2024 m. Lietuvos moksleivių krepšinio lygos (MKL) U12 “Pirmojo iššūkio” čempionate dalyvauja dvi “Tornado” krepšinio mokyklos komandos. Abiejų ekipų vyr. treneris - Raimondas Zakrys.
Treneris R. Zakrys sukaupęs tikrai nemenką bagažą žinių tiek darbe su vaikais, tiek vyrų krepšinyje, tad prieš komandoms išbėgant ant parketo namų aikštelėje, susipažinkime su mūsų “Pirmojo iššūkio” dalyviais.
- Treneri, turite ilgamete patirtį darbe su vaikais. Ar jaučiasi skirtumas tarp “šiuolaikinių” vaikų ir tų vaikų, iš praėjusių kartų?
- Krepšinio treneriu dirbu nuo 1998 metų, tad tikrai esu sukaupęs nemažą 25 - erių metų patirtį ir išleidęs ne vieną jaunųjų krepšininkų kartą. Teko dirbti kartu ir su garsiu treneriu Kaziu Maksvyčiu NKL lygoje, 3 sezonus dirbau vyr. treneriu vienoje RKL komandoje, taip pat 1,5 metų krepšinio paslapčių mokiau treniruodamas įvairaus amžiaus vaikus/jaunuolius Šanchajuje (Kinija). Dabar jau eina ketvirtas sezonas kaip darbuojuosi "Tornado" krepšinio mokykloje ir džiaugiuosi, kad direktorius Dainius Čiuprinskas patikėjo man vesti 2012 m. I ir II mokyklos rinktines. Pagrindinis skirtumas, kurį išskirčiau tarp savo ankstesnių kartų ir dabartinių vaikų yra dėmesio koncentracija. Kadangi viskas itin pažengę pirmyn, turiu omeny technologijas, tai mobilus telefonas tapo neatsiejama kiekvieno vaiko kasdienybės dalis. Tad ir dabartinei kartai sunkiau tapo koncentruoti dėmesį tiek treniruotėse, tiek rungtynėse.
- Berniukams pirmasis sezonas MKL. Praėjusiais metais jie žaidė tik Kauno krepšinio mėgėjų lygoje (KKML). Papasakokite trumpai, kokios įžvalgos po praėjusių metų?
- Šį sezoną abi Tornado 2012-1 bei 2012-2 komandos žais ir MKL ir KKML varžybose, tad laukia įdomus sezonas. Turiu pažymėti, kad būtent tarp 2012 m. Kaune yra gana nemaža konkurencija (KKML lygoje dalyvauja net 13 komandų) ir 5 - 6 komandos bandys patekti į MKL 1 divizioną. Pernai sezone Tornado 2012-1 komandai nepavyko patekti į KKML finalinį ketvertą, tad šį sezoną stengsimės pagerinti rezultatą.
- Ar buvo kokiu nors pasikeitimų komandų sudėtyse nuo praėjusių metų?
- 2012-1 komandoje, deja, bet 2 berniukai paliko komandą dėl asmeninių priežasčių, bet prisijungė pora vaikų iš antros komandos. 2012-2 komanda taip pat pasipildė 4-5 naujokais. Kadangi aš pats treniruoju abi rinktines, matau juos dažnai, tad visada yra ir bus galimybė žaidėjams iš antros komandos pereiti į pirmą ir atvirkščiai.
- Turbūt jau treti metai, kaip dirbate su šiais berniukais. Kas tie pagrindiniai komandos “generolai”, vedantys ekipas į pergales?
- Pagrindinis Tornado 2012 - 1 komandos žaidėjas yra Gustas Staškus, kuris, esant galimybei prisijungia ir prie 2011-1 komandos, kaip ir Kostas Šiupšinskas. Jiems neblogai talkina Justas Bruneckas, Oskaras Šolys, metais jaunesnis Pijus Serkevičius. Nelabai norėčiau išskirti vaikų, visiems jiems viskas priešaky ir tik laikas parodys, kas tobulės greičiau. 2012-2 komandoje didžiausią pažangą yra padarę Dovydas Sujeta, Julius Leščiauskas, Dominykas Čereškevičius, bet abiejose komandose yra ir kitų įdomių vaikų, kurie turi daug treniruotis, kad pažanga būtų didesnė ir greitesnė.
     
- Kokį tikslą keliate 2012 - 1 komandai?
- Pagrindinis 2012-1 komandos tikslas yra pateikti į kito sezono MKL U13 čempionato A divizioną, kas tikrai nebus lengva. Šio sezono MKL grupėje pirmajame etape tikslas užimti 1-2 vietas, kad pavasarį prasidėjus kitam etapui komanda turėtų salės pranašumą. Kiekvienos rungtynės svarbios, tad artimiausios - irgi svarbiausios.
- Paprastai antrųjų rinktinių tikslas - kuo labiau individualiai paruošti žaidėjus, kurie ateityje galėtų papildyti pagrindines mokyklos rinktines. Žinoma, pergalės bet kokiu atveju džiugina ir motyvuoja tiek trenerius, tiek vaikus, tad kokius jūs tikslus keliate antrajai rinktinei?
- 2012-2 komandai tikrai teks stiprūs varžovai jau MKL grupės rungtynėse, tad tikslas - garbingai kovoti su kiekvienu varžovu ir stengtis iškovoti kiek įmanoma daugiau pergalių.
- Kokie didžiausi iššūkiai laukia jūsų šį sezoną?
- Abiem komandoms iššūkiai bus kiekvienos MKL bei KKML rungtynės, tad linkiu, kad kiekvienas jaunasis krepšininkas į visas rungtynes ateitų nusiteikęs pozityviai, pasitikintis savo jėgomis ir atiduotų visą save, kaip tik geba geriausiai!
- Na ir kaip visada, pabaigai, ką norėtumėte palinkėti vaikams ir tėveliams?
- Savo visiems auklėtiniams linkiu daug ir sunkiai treniruotis, stengtis kiekvienoje treniruotėje 100%, džiaugtis, tuo ką daro, tikėti ir pasitikėti, gerbti save ir draugą, gerbti komandą, tada ir rezultatas žingsnis po žingsnio ateis. Tėveliams linkiu kantrybės ir nuoširdžiai palaikyti savo atžalas rungtynėse ir kai sekasi, ir kai būna blogų dienų, nes treneriui darbo su jaunąja karta laukia iki kaklo. Didysis krepšinis dar tik prieš akis, tad vaikai tegul žaidžia, treneris treniruoja, o tėveliai lai būna patys geriausi komandų sirgaliai.