LT

Mokosi.lt mėnuo: geri ne tik mokykloje, bet ir krepšinio aikštelėje

Mokosi.lt mėnuo: geri ne tik mokykloje, bet ir krepšinio aikštelėje
“Tornado” krepšinio mokykla jau ne vienerius metus skatina vaikus siekti ne tik gerų rezultatų krepšinio aikštelėje, bet rodyti pavyzdį mokykloje. Antrus metus prie šios iniciatyvos prisijungia partneris - mokosi.lt.
“Pagrindinis mėnesio akcentas - dėmesys vaikų pasiekimams mokykloje, - pasakojo “Tornado” KM direktorius Dainius Čiuprinskas. - Gerais rezultatais pasižymintys vaikai, dažnai ir krepšinio aikštelėje demonstruoja geresnius rezultatus. Be to, krepšininkais tikrai visi netaps, o mokslo, kaip sako liaudies išmintis, ant pečių nenešiosi”.
Į trenerius dažnai kreipiasi ir tėveliai, su prašymu pakalbėti su jų atžalomis dėl mokymosi rezultatų. Ypač paauglystėje treneris tampa didesniu autoritetu nei tėvai ar mokytojai, tad žinojimas, kad reikės parodyti savo pažymius treneriui, vaikus priverčia pasitempti.
Treneriai išrinko 35 geriausiai besimokančius jaunuosius krepšininkus savo grupėse ar komandose, kurie, kaip paskatinimą, gaus dovanų pasirinktą nuotolinę pamoką su mokosi.lt korepetitoriumi. Penki tornadiečiai, besimokantys aukščiausiais vidurkiais papildomai bus apdovanoti ir daiktiniais mokyklos bei rėmėjų prizais. Kolektyvo sprendimu buvo atrinkti trys geriausiai besimokantys sportininkai iš 9 - 12 klasių bei du - 5 - 8 klasių.
Manvydas Uselis, geriausius rezultatus rodantis vienoliktokas visoje “Tornado” krepšinio mokykloje. Jo mokslų vidurkis - 9,7! Kaip spėja suderinti mokslą ir sportą, trumpai pakalbinome jį patį.
- Manvydai, žaidi 2005 m. antrojoje komandoje. Rungtynių ir treniruočių tvarkaraštis gana įtemptas, tačiau tai netrukdo tau demonstruoti puikius rezultatus mokykloje. Papasakok, kaip spėji viską suderinti! Ar nebūna taip, kad kažkas kartais nukenčia?
- Taip tikrai būna, kad tam tikrų darbų nespėju pasidaryti namie, bet visada stengiuosi ir kompensuoju neatliktus darbus klasėje.
- Kas sunkiausiai sekasi mokykloje? Ar skiri tam papildomai dėmesio (pvz. papildomos pamokos ar pan. )
- Iš tikrųjų, tai tikrai yra sunkiausių pamokų tokių kaip fizika, chemija bei lietuvių kalba, bet visuomet bet kokiais įmanomais būdais pasistengiu užduotus darbus klasėje atlikti kuo kokybiškiau, kad pasiruošti atsiskaitymams. Papildomo laiko tam kas nepatinka ar nesiseka neskiriu papildomo laiko, nes nematau tame tikslo. Mano manymu skirti daugiau laiko reikia kaip tik tiems dalykų kurie sekasi arba yra man pačiam įdomūs.
Dar vienas mūsų mokyklos “šviesulys” - 2007 m. komandos krepšininkas, devintokas Šarūnas Šolys. Tie, kas sekmadienio rytais įsijungia “Tūkstantmečio vaikus” galbūt ne kartą matė šį vaikiną ir televizijos ekrane.
- Šarūnai, kaip manai, kiek svarbu krepšininkui gerai mokytis mokykloje? Ar tai padeda aikštelėje?
Manau, kad taip. Kiekvienam žmogui verta mokytis. Kad sužinotų daugiau, suprastų, išmoktų. Ir taip, tikiu, jog tai padeda aikštelėje. Vis tiek per pamokas reikia sukoncentruoti dėmesį, kas turbūt persiduoda į treniruotes ir varžybas. Taip pat tai padeda mąstyti, išsisukti iš įvairių situacijų.
- Ne kartą dalyvavai Lietuvos tūkstantmečio vaikuose, kas baisiau - stovėti ten ar išbėgti į aikštelę labai svarbiose rungtynėse?  Pavyzdžiui kaip dabar su 2007 komanda, kai reikėjo žaisti atkrintamąsias taškas į tašką.
- Tiesą sakant, tiek žaidžiant krepšinį, tiek dalyvaujant Tūkstantmečio vaikuose, nėra baisu. Gal jaudinuosi ar bijau prieš patį įvykį, labiau gal prieš rungtynes, nes tuo pat metu aikštelėje yra dar keturi žmonės taip pat treneris. Nesinori jų nuvilti, ypač savęs. Vis tiek dirbame kartu daugiau nei keturis ar penkis kartus per savaitę ir norisi, kad tas darbas nenueitų perniek. O filmavime daug kas priklauso nuo sėkmės, jam labai nepasiruoši.
Tarp penkių geriausių taip pat pateko Tornado KM - “Alburnus” (2005 m.) komandos lyderis Emilis Baltrimavičius, Tornado KM 2009/2 komandos krepšininkas Justas Pauža ir Tornado KM - 2011/2 lyderis Deividas Daugėla.
“Smagu, kad prie šios iniciatyvos jau antrus metus iš eilės prisijungė mokosi.lt, - džiaugėsi D. Čiuprinskas. - Dauguma vaikų, kurie gerai mokosi, tikrai skiria tam nemažai laiko, pastangų ir dirba papildomai, tad, tikimės, kad šios papildomos pamokos jiems tikrai duos naudos. Noriu visiems palinkėti, kad ne tik vasaris būtų tas mėnuo, kada reikia stengtis mokytis, bet kiekvieną dieną stengtumėtės save praturtinti naujomis žiniomis ne tik krepšinio aikštelėje, bet ir mokykloje”.