LT

Maži tikslai veda link didelių tikslų! (U12 - U14 komandų apžvalga MKL)

Maži tikslai veda link didelių tikslų! (U12 - U14 komandų apžvalga MKL)
Lietuvos moksleivių krepšinio lygos sezonas jau ritasi į antrąją pusę. A divizione žaidžiančios komandos jau kelia koją į antrąjį reguliaraus sezono ratą, B divizione - eina į reguliaraus pabaigą ir visai netrukus prasidės II etapas ir atkrintamosios rungtynės. Tiems, kam šiemet sekėsi blogiau, deja, vasario mėnesį užbaigs pasirodymą Lietuvos čempionatuose. Šįkart apžvelgsime U12 - U14 čempionatuose dalyvaujančių komandų pasirodymus MKL. 
Tornado KM – „Sharp“ (2011 m.g.)
U12 berniukų krepšinio čempionatas “Pirmas iššūkis”
Treneris Donatas Mikulevičius
- Įveikėte beveik visas pirmojo rato rungtynes. Iš septynerių susitikimų, penki baigėsi didesniu nei 40 taškų skirtumu. Tikriausiai klausti, su kokiais sunkumais susiduria komanda būtų nelogiška, bet vis tiek kiekvienose rungtynėse būna tiek teigiamų, tiek neigiamų dalykų. Kas labiausiai džiugina jus kaip trenerį ir, jei ne paslaptis, kas kelia nerimą?
- Tos rungtynės būdavo geros treniruotės, pasitreniruoti naujus dalykus ir norimus perteikti į rungtynes. Vienos rungtynės parodė, kad turime gerbti kiekvieną varžovą ir būti maksimaliai susikaupę, nes kituose "Pirmojo iššūkio" čempionato etapuose tokios klaidos mums gali brangiai kainuoti. Kol kas didžiausia problema, kad neturime lygių rungtynių. Keletas tokių nusimato Kauno krepšinio mėgėjų lygoje (KKML), tada, manau, reikės bandyti žaisti draugiškas rungtynes ir jomis kompensuoti šitą spragą. 
- Vienas iš komandos pagrindinių žaidėjų - Jonas Valančius. “Tornado” KM jau juokaujame, kad vaikinas bus daugiausiai kartų sudalyvavęs “Pirmojo iššūkio” čempionatuose mokyklos istorijoje, nes pirmasis jo debiutas buvo dar su 2009 m. komanda. Kas dar iš komandos žaidėjų galbūt nustebino šį sezoną?
- Taip, Jonas labiausiai patyręs iš komandos, tikras lyderis.  Vis tik jis turi suprast, kad turi būti lyderis ne tik taškais, bet ir vesti visą komandą į pergales savo elgesiu ir tada, kai ir lengva, ir tada, kai sunku. Šalia Jono yra nemažai gerų komandos draugų, kurie gali gerai talkinti, bet kiekvieno komandos žaidėjo tikslas padaryti savo draugą geresniu, o tada ateis pergalės ir vaikai tobulės kaip žaidėjai. Šiaip nenoriu išskirti nei vieno vaiko, nes visi vienodai sunkiai dirba. Net ir Jono nesinorėtų išskirti, nors jis šiandien yra nenuginčijama mūsų jėga. Tik pasikartosiu, kad ir Jonui būtinai reikia gero komandos draugų indėlio. Visi turime būti vieninga komanda. 
- Berniukai dirba su sporto psichologu Š. Klizu. Praėjusiais metais šito jūsų komandoje nebuvo. Ar jaučiasi skirtumas ir psichologo nauda krepšinio aikštelėje?
- Labai gerai, kad Šarūnas padeda, bendrauja su jais. Jau vien pliusas tas, kad mes susimatome kaip komanda ne tik krepšinio aikštelėje. Kas liečia Š. Klizo indėlį, tai labiausiai jaučiasi didesnis ryšys tarp žaidėjų.  Jis juos moko pasitikėjimo, moko, kad reikia pagirti vienas kitą, moko pažinti savo ir draugo emocijas ir tas emocijas paversti teigiamu dalyku tiek sau, tiek komandai.  Tai labai daug prisideda prie komandos formavimo. Bus dar geriau, kai vaikai "paleis" jaudulį. Visa šita sporto psichologo praktika kartu su individualiais ir komandiniais veiksmais duos puikių rezultatų. Tikiuosi, kad tas naujas šukis "nuo pradžių iki galo - Tornado" visada bus įgyvendintas.

 

------------------------

Tornado KM II (2011 m.g.)
U12 berniukų krepšinio čempionatas “Pirmas iššūkis”
Treneris Aidas Kuzminskas
- U12 čempionate sužaidėte šešias rungtynes, ir iškovojote vieną pergalę. Kokie jūsų įspūdžiai įsibėgėjus pirmajam ratui?
-  Įspūdžiai dvejopi, norisi pasidžiaugti, kad augame ir tobulėjame, daugumoje vietų matosi didelis progresas, tačiau vis dar laukia labai daug darbo. Norėtųsi, kad viskas vyktų greičiau, tačiau taip jau yra, kad visko iškart neišmoksi, tai yra ilgas ir varginantis procesas, kurį privalome praeiti.
- Kaip sekasi vaikams susidoroti su jūsų pavestomis užduotimis per rungtynes? Kas džiugina labiausiai, ko pasigendate?
- Labiausiai norėčiau pasidžiaugti, kad vaikai, pirmoje vietoje, labai stengiasi įvykdyti jiems pavestas užduotis. Kartais pavyksta, kartais ne. Vėlgi, tai yra mokymosi ir tobulėjimo dalis. Stengiamės visuomet pasikalbėti, kas pasisekė bei kas nepasisekė, kodėl nepasisekė ir ką galėtume kitą kartą padaryti geriau. Tačiau dažnai pasigendu drąsos išbandyti naujus dalykus, ką mokomės treniruotėse, vis tenka drąsinti, kad iš klaidų mokomės ir tik klysdami išmoksime ir ateityje tapsime stipresniais.
- Suprantama, kad nėra lengva eiti į aikštelę žinant, jog laukia stiprus varžovas. Kaip motyvuojate vaikus žaisti iki galo ir kovoti dėl kiekvieno centimetro aikštelėje?
- Visuomet stengiamės nusiteikti taip, kad einame padaryti viską, kas priklauso nuo mūsų, apsiginti kur galime, kur įmanoma užpulti, kur įmanoma atkovoti kamuolį, o paskui žiūrime, analizuojame kas pavyko, kas nepavyko, bet esmė labai paprasta - mes einame į aikštelę padaryti savo darbą kuo geriau nepriklausomai nuo to, kas bus mūsų varžovas.

 

------------------------

Tornado KM – „Fudo“ (2010 m.g.)
U13 berniukų krepšinio čempionatas A divizionas
Treneris Aivaras Grigaliūnas
- Rudenį kalbėjome apie tai, kad sezono startas prasidėjo nuo stipriausių varžovų, tad vaikams iškart teko paragauti tiek pergalių, tiek pralaimėjimo skonio. Dabar esate pergalių kelyje – 6 rungtynės iš eilės pasibaigusios jūsų naudai. Kas jūsų komandos sėkmės priežastis?
- Pagrindinė priežastis, tai gynyba. Vidutiniškai per tas šešias laimėtas varžybas praleisdavome po 44 taškus. Vaikinams visada pabrėžiu kad pirmiausia reikia koncentruotis ties gynyba, tada bus lengviau puolime.
- Savo stabiliu žaidimu prie pergalių labai prisideda Joris Asinauskas, po krepšiu visas jėgas atiduoda Vytis Burokas, tapdamas komandos atkovotų kamuolių lyderiu. Ką dar galėtumėte paminėti iš žaidėjų?
- Visi po truputi prisidėdavo prie pergalių - vieni daugiau vienose rungntynės, kiti  - kitose. Dauguma galvoja, kad tik taškai yra krepšinyje svarbiausia, bet be taškų yra kitų labai svarbių dalykų (perimti kamuoliai, gera pagalba gynyboje, rezultatyvūs perdavimai ir t.t.), nuo kurių priklauso komandos rezultatas.
- Turbūt daug kam įdomu, nes šiais metais dar nesulaukėte klausimo apie komandai keliamus sezono tikslus. Kokie jie?
-  Tikslas kiekvienose varžybose kovoti iki galo, ypač, kai sunku. Didelėmis pastangomis galima nuveikti didelius darbus. Tad palinkėsiu vaikinams niekada nenuleisti rankų, nuolat kovoti ir tyliai siekti savo tikslų. Ir aš, kaip treneris, koncentruojuosi ties kiekvienoms rungtynėm, išsikeliant sau ir komandai skirtingus tikslus… maži tikslai, pasiekia didelius tikslus. 
 

------------------------

Tornado KM II (2010 m.g.)
U13 berniukų krepšinio čempionatas C divizionas
Treneris Emilijus Petrauskas

- Jau pradėjote žaisti antrojo rato rungtynes. Bendrai turite 7 susitikimus ir 1 pergalę. Dalis rungtynių baigėsi tikrai dideliu skirtumu, tačiau turėjote ir įtemptų dvikovų. Dar rudenį minėjote, jog didžiausia problema - koncentracijos nebuvimas. Ar kas nors pasikeitė per pusantro mėnesio, kas kiša koją komandai, siekiant labiau pasipriešinti varžovams?
- Turėjome neblogą pusantro mėnesio, aišku rezultatai to neatspindi, tačiau atsiradus koncentracijai, vaikai pradėjo labiau stengtis, motyvuoti vienas kitą, to kovingumo aikštelėje iš jų tikrai neatimsi. Koją pradėjo kišti ir atsiradusios traumos, iškritus dviem komandos lyderiams, tenka verstis su žaidėjais, kurie pirmus metus sportuoja. Bet pasiteisinimų ieškoti neketinu, reikia toliau dirbti ir ieškoti, kas geriausia komandai.
 - Kokias pagrindines užduotis vaikams keliate per rungtynes?
- Pagrindinė užduotis ‘’Kovingumas’’. Gal ir esame lėtesni ar silpnesni, tačiau visada vaikų prašau nesustoti kovoti, nepaisant koks priešininkas ar rezultatas. Kovingumas ir širdies palikimas aikštelėje turi būti mūsų komandos vizitinė kortelė.
- Kadangi MKL sezonas nėra lengvas, kada tenka daugiau pralaimėti nei laimėti, kur bandote reabilituotis? Juk kiekvienam vaikui norisi pajusti ir pergalės skonį?
- Džiaugiuosi, kad Tornado KM vyksta ir vidiniai krepšinio čempionatai, kur tenka rungtyniauti prieš kitus "Tornado" mokyklos trenerius ir jų komandas. Šiais metais esame vyriausiųjų grupėje, kur tenka kovoti ir prieš dvejais metais vyresnius žaidėjus. Iškovojus pergales prieš vyresnius, vaikams kyla dvigubas džiaugsmas ir motyvacija. Taip pat per atostogas su komanda buvome ir turnyre Latvijoje, kur komanda iškovojo dvi pergales ir patyrė 3 nesėkmes. Tai to pergalės skonio, kad ir reto, patirti išeina.


------------------------
Tornado KM – „VS Sistemos“ (2009 m.g.)
U14 berniukų krepšinio čempionatas A divizionas
Treneris Mantas Lauraitis
- Septynios pergalės ir trys pralaimėjimai, įveikti turnyrinės lentelės lyderiai. Kur jūsų komandos sėkmės paslaptis?
- Nėra paslapčių - sunkiai ir daug dirbame treniruočių metu, aukojame laisvadienius vardan bendro tikslo - būti savo geriausia versija. Sėkmė tik pridėtinis dalykas - viskas dedasi į darbą, norą ir kovą. Tuomet ir pildosi svajonės, ir įgyvendinami tikslai. Žinoma, privaloma paminėti ir vyr. atletinio rengimo trenerio Pauliaus Suginto darbą su komanda - jis prie to nemažai prisideda.
- Komandoje užtikrintai žaidžia Lukas Lukošiūnas, pelnydamas vidutiniškai po 24 taškus, jam puikiai talkina Benas Kryžius, metantis ir atkovojantis po beveik tiek pat - 15 - 16 kamuolių, svariai prisideda Pijus Adomavičius. Ką dar iš vaikinų galėtumėte paminėti, kaip tuos “pilkuosius kardinolus”, kurių darbo galbūt nesimato statistikos protokoluose?
- Be abejo, galbūt minėti vaikinai išsiskiria statistika, bet žaidžiame aikštelėje 5 prieš 5. Visi komandoje žino savo roles, esame prieš sezoną jas aptarę, todėl žaidėjams yra lengviau suprasti, ko iš jų yra tikimasi. Galima būtų išskirti Tomą Patalavičių, Daugirdą Šeputį ar Zakharą Pokoiovyi, bet kaip ir minėjau, kad kiekvienas komandoje prisideda, nesvarbu ar žaidžia 5 minutes ar 20 minučių - tik bendrai siekdami tikslo galime jį įgyvendinti. Tad paminėjimo tikrai yra visi verti.
- Pirmajame rate tik pabaigoje susitikimo nusileidote KA “Snaiperis” komandai, kiek blogesnė baigtis buvo su Panevėžio SC. Trumpai papasakokite ko pritrūko šiose rungtynėse iki geresnio rezultato?
-  Vienas žodis - solidumo. Abejose rungtynėse pridarėme krūvą klaidų, o su tokiais skaičiais be proto sudėtinga laimėti. Gavome pamokų nuo varžovų, o ar jas išmokome - pamatysime ateityje.
- Kokius tikslus keliate antrajam rate?
- Laimėti artimiausias rungtynes. Einame žingsnis po žingsnio, nuo rungtynių iki rungtynių, o kur tai nuves - pamatysime pavasarį. Sezono pradžioje iškelti tikslai nesikeičia, belieka dirbti ir kautis kiekvienose rungtynėse neskirstant varžovų į silpnesnius ir stipresnius. Tikiuosi, jog kausimės su visais vienodai - iš visų jėgų. 
Vaikinai atsakingai dirba su sporto psichologu. Kaip jūs, kaip treneris, pajaučiate šių užsiėmimų naudą?
- Žinoma jaučiama nauda - svarbiausia, jog komanda tiki Šarūno Klizo taikomais metodais ir jų gaunama nauda. Tai matosi tarpusavio palaikyme, komandiškume, nėra vidinių konfliktų - vienas už visus, visi už vieną. Belieka tik tai išlaikyti ir tęsti darbus toliau.

------------------------

Tornado KM II (2009 m.g.)
U14 berniukų krepšinio čempionatas C divizionas
Treneris Mantas Lauraitis

- Sezonas gerokai persiritęs į antrąją pusę. Liko sužaisti penkerias rungtynes. Durys į atkrintamąsias, deja, užsidariusios. Ar pasikeitė vaizdas aikštelėje nuo pirmųjų rungtynių?
- Sunku pasakyti - labai stipriai banguojame - gerus epizodus keičia blogi ir blogus keičia geri. Dėl to labai stipriai kenčia žaidimo kokybė. Kartais trūksta elementariausio pataikymo - ar tai iš po krepšio, ar tolimos distancijos. Atrodo, jog viską atliekame gan neblogai, bet tai nesibaigia išpildymu galutinėje fazėje - pataikytu metimu. Tai pat kyla problema ir gynyboje - atrodo visai neblogai vienas prieš vieną apsiginame, bet trūksta pagalbos, o tai kainuoja varžovų taškus.
- Pirmajame interviu sakėte, jog vaikai, prasidėjus sezonui, buvo susikaustę. Ar žaidžiant kitas rungtynes atsirado laisvumas?
- Laisvumo, galbūt, atsirado, bet, kaip minėjau, problemos yra su situacijų išpildymu. Turbūt derėtų ir man, kaip treneriui, prisiimti atsakomybę, galbūt netinkamai yra išaiškinta - bandysim keisti metodus. Tikrai nesu vaikinams davęs pastabų del pastangų ir kovos treniruočių ar varžybų metu, bet norėtųsi daugiau tikėjimo savo bei komandos draugų jėgomis. Tai tikriausiai įtakoja ir pergalių skaičių, ir jų dažnį.
- Kas iš komandos žaidėjų labiausiai nustebino?
- Tikrai yra komandoje žaidėjų, kurie yra greta pirmos komandos - Mantas Orintas, Ugnius Ruokis ar Danas Voroničas. Labiausiai nustebino jau minėtas Danas Voroničas - prisijungė tik šį sezoną prie komandos, bet labai svariai prisideda prie komandos žaidimo - esu labai patenkintas jo progresu. Galbūt norėtųsi iš jo didesnio atidumo, jog nebijotų domėtis, ko nežino ir pasitikėjimo savimi.