LT

Kaunas cup turnyro vardas skamba vis plačiau Europoje

Kaunas cup turnyro vardas skamba vis plačiau Europoje
Rugsėjo 15 – 17 d. Kaune praūžė kasmetinis devintasis tarptautinis vaikų krepšinio turnyras „Kaunas Cup 2023“, kurį į savo renginių sąrašą įsitraukė ir FIBA. Trijose amžiaus grupėse varžėsi 26 komandos iš 9 Europos valstybių. Pirmą kartą „Tornado“ krepšinio mokyklos istorijoje renginyje dalyvavo Italijos ekipa, taip pat senokai Lietuvoje nesisvečiavo Slovakijos krepšininkai ne ir žinoma dažnos turnyrų dalyvės Lenkijos, Latvijos, Danijos, Švedijos, Jungtinės karalystės, Vokietijos ir, žinoma, Lietuvos komandos.



Turnyro istoriją perrašę lenkai Młodych Dziki (Varšuva) tapo čempionais 2009 m. grupėje
Vyriausiųjų – 2009 m. grupėje dalyvavo 12 komandų iš Lietuvos, Italijos, Danijos, Lenkijos, Švedijos, Vokietijos ir Latvijos. Suskirstytos į keturis pogrupius po tris ekipas, pirmąją dieną komandos sužaidė rato sistema ir 8 stipriausios varžovės tęsė kovą dėl medalių atkrintamųjų principu. 4 silpniausios komandos žaidė paguodos varžybas dėl 9 – 12 vietų. Visos rungtynės buvo labai atkaklios, į turnyrą šiemet susirinko tikrai panašaus pajėgumo ekipos. Pusfinalyje tarp Tornado KM ir Młodych Dzików (POL) rungtynių baigtis išsisprendė per paskutines kelias ketvirtojo kėlinio sekundes! Lenkų komanda išplėšė pergalę ir emocijos tiek žaidėjų, tiek sirgalių tarpe buvo įspūdingesnės nei po to, kai ši komanda užsikabino turnyro aukso medalius. Antrajame pusfinalyje po tokios pačios atkaklios kovos laimėjo Rygos Jugla krepšininkai, palikdami SISU (Danija) kovoti dėl bronzos medalių. Trečiąją vietą iškovojo Manto Lauraičio treniruojama Tornado KM ekipa, sidabro medaliais pasipuošė Rygos Jugla, o turnyro istoriją perrašė ir aukso medaliais džiaugėsi Lenkijos Młodych Dziki krepšininkai. Nugalėtojų krepšinio mokyklos vadovas lietuvis Mindaugas Kelpša neslėpė džiaugsmo, jog pirmąkart atvykus į Kaunas Cup turnyrą, pavyko iškovoti čempionų titulą: „Ačiū visai turnyro organizatorių komandai! Praleidome fantastišką laiką Lietuvoje ir įgijome neįkainojamos patirties!“
Į simbolinį penketą buvo išrinkti Kristupas Sabeckas (KM „Žalgiris“, Lietuva), Alex Sibbern (SISU, Danija), Lukas Lukošiūnas (KM „Tornado“, Lietuva), Leonards Papans (Rygos Jugla, Latvija) ir Benjamin Oben (Młodych Dzików, Lenkija)


Galutinė turnyrinė lentelė:
VietaKomanda
1Młodych Dziki,  Lenkija
2Jugla BS, Latvija
3Tornado KM, Kaunas, Lietuva
4SISU Basketball, Danija
5"Žalgiris" KA, Kaunas, Lietuva
6BS Ogre, Latvija
7AIK Basket, Švedija
8Iserlohn Kangaroos, Vokietija
9Cernusco Basketball, Italija
10BC Falcon, Danija
11V. Knašiaus KM, Klaipėda, Lietuva
12MKS Piotrówka Radom, Lenkija

U14 – 2010 m. grupėje čempionų vardą iškovojo Tornado KM – „Fudo“ ekipa!
2010 m. amžiaus grupėje kovojo šešios komandos iš Lietuvos, Danijos, Jungtinės Karalystės ir Latvijos. Visos ekipos sužaidė viena su kita rato sistema ir surinkusi daugiausiai taškų (2 taškai – pergalė, 1 taškas – pralaimėjimas), čempionų taurę į viršų kėlė Aivaro Grigaliūno Tornado KM – „Fudo“ komanda. Vaikinai nepralaimėjo nei vienų rungtynių. Antrąją vietą iškovojo Panevėžio KKSC krepšininkai, nusileidę tik tornadukams. Pagal surinktus taškus, trečiojoje vietoje atsidūrė trys komandos – BS Ogre (Latvija), SISU (Danija) ir KM „Žalgiris“ (Lietuva). Suskaičiavus įmestų ir praleistų taškų santykį, bronzos medaliai atiteko SISU ekipai iš Kopenhagos. Antrą kartą turnyre Lietuvoje apsilankęs ir, nors ir neiškovojęs pergalių, savo vizitu socialiniuose tinkluose džiaugėsi Kings Lynn (Jungtinė Karalystė) komandos treneris Erikas Jankauskas: „Štai ir baigėsi dar vienas nuostabus krepšinio turnyras Kaune, kuriame teko dalyvauti. Įspūdžiai patys geriausi, patirtys pačios geriausios. Mes buvome silpniausia turnyro komanda, tačiau tik žaisdami su stipriais varžovais galime augti, kaip komanda! Esame labai dėkingi organizatoriams už viską! Ačiū!“
Simbolinio penketo žaidėjai: 



Galutinė turnyrinė lentelė:
VietaKomanda
1 Tornado KM – “Fudo”, Kaunas, Lietuva
2Panevėžio KKSC, Lietuva
3SISU basketball, Danija
4BS Ogre, Latvija
5Žalgiris KA, Kaunas, Lietuva
6King’s Lynn BC, Jungtinė Karalystė

Jauniausiųjų – 2012 m. grupės čempionai – Slovakijos MBA Prievidza komanda!
U12 grupėje žaidė 8 komandos iš Lietuvos, Latvijos, Slovakijos ir Lenkijos. Sužaidusios pogrupiuose rato sistema, ekipos tęsė kovą dėl medalių atkrintamųjų sistema. MKS Piotrówka Radom (Lenkija), BS Ogre (Latvija), Akademia Młodych Dzików (Lenkija) ir Rezekne/Ezerzeme (Latvija) aiškinosi tarp 5 – 8 vietų, o trys lietuvių komandos ir slovakai tęsė kovą dėl medalių. Pirmajame pusfinalyje vos vieno taško skirtumu, kelialapį į didįjį finalą iš KM „Žalgiris“ atėmė R. Zakrio treniruojami Tornado KM berniukai. Kitame pusfinalyje užtikrintą pergalę prieš Vilniaus KM šventė slovakai MBA Prievidza. Bronzinėje dvikovoje, po atkaklios kovos vilniečiai įveikė žalgiriukus, o turnyrą tiek uždarė, tiek atidarė Tornado KM ir MBA Prievidza dvikovos. Kaip ir pirmajame, taip ir finaliniame susitikime pergalę šventė svečiai ir pelnytai džiaugėsi čempionų titulu.
„Pergalė viename geriausių turnyrų vienoje geriausių pasaulio krepšinio šalių!, - socialiniame tinkle džiaugėsi MBA Prievidza treneris Marek Bulik. - „Tornado“ finale žaidė puikiai, bet mes – dar geriau. Vaikinai sunkiai dirbo ir tikrai nusipelnė pergalės finale, turnyre žygiavę be pralaimėjimo“.
Į simbolinį penketą buvo išrinkti Leon Dudkowski (Młodych Dziki), Herkus Gasiūnas (KM „Žalgiris“), Deividas Kazėnas (Vilniaus KM), Pijus Serkevičius (Tornado KM) ir Matej Richter (MBA Prievidza).



VietaKomanda
1MBA Prievidza, Slovakija
2Tornado KM, Kaunas, Lietuva
3Vilniaus KM, Vilnius
4KM "Žalgiris", Kaunas, Lietuva
5Akademia Młodych Dzików, Lenkija
6Rezekne/Ezerzeme, Latvija
7MKS Piotrówka Radom, Lenkija
8BS Ogre, Latvija

„3 karštos dienos su beveik 400 dalyvių ir 65 rungtynėmis kuriose buvo daugybė šaunių emocijų ir puikių krepšinio pamokų, - džiaugėsi „Tornado“ krepšinio mokyklos direktorius Dainius Čiuprinskas. – Kaip ir kasmet, Kaunas Cup daugumai komandų tampa paskutiniu akordu prieš prasidedančius jų šalių nacionalinius čempionatus. Be abejo, neįkainojama patirtis tiek treneriams, tiek vaikams. Ypatingai norime padėkoti tėveliams už pagalbą turnyro metu, vaikams, kurie negailėdami savo laiko ir jėgų padėjo filmuoti rungtynes ir transliuoti jas viešai, fotoreporteriams, kurie įamžino turnyro akimirkas, na ir žinoma mokyklos rėmėjams už įsteigtas dovanas, Kauno miesto savivaldybės „Iniciatyvos Kaunui“, kuri dalinai finansavo šį turnyrą ir, žinoma, visam „Tornado“ KM kolektyvui už pagalbą turnyro metu. Dėka mūsų visų, Kaunas cup turnyro vardas skamba vis plačiau Europoje“