LT

Ramūnas Butautas: svarbiausia trenerio savybė - kūrybiškumas

Ramūnas Butautas: svarbiausia trenerio savybė - kūrybiškumas
                             „Tornado“ krepšinio mokykloje tęsiama tradicija per moksleivių atostogas, kuomet trenerių užimtumas kiek sumažėja, pasikviesti trenerį iš šalies pasidalinti sukaupta patirtimi. Per rudens atostogas buvo pakviestas Rimas Kurtinaitis, atėjus žiemos atostogoms mūsų mokykloje apsilankė ne ką mažiau žinomas treneris – Ramūnas Butautas.
                             Pasirinkta tema buvo žaidėjų išsidėstymas krepšinio aikštelėje tiek puolime tiek gynyboje. Tačiau treneris R. Butautas kiek netikėtai temą plėtoti pradėjo nuo žodžių: viskas yra internete. Kiek vėliau paaiškino, kad dirbdamas Lietuvos sporto universitete savo studentus, būsimus trenerius, moko būti kūrybingiems ir aklai internete randama informacija nesivadovauti. Reikia visada atkreipti dėmesį į turimus žaidėjus ir būtent jiems pritaikyti įvairias kombinacijas, kad išnaudoti turimų žaidėjų stipriąsias puses.
                             R. Butauto treniruojama Lietuvos sporto universiteto (LSU) komanda Nostra.lt-RKL čempionate du kartus susitiko su mūsų mokyklos reprezentacine Kauno raj. Tornado KM-Tauras komanda, kurią treniruoja D. Mikulevičius. Abi komandos pasidalino po pergalę, o komandų treneriai vėl atsidūrė skirtingose barikadų pusėse. R. Butautas juokaudamas pasidžiaugė, kad šį sezoną daugiau neteks susitikti abiems komandoms, todėl gali pasidalinti kaip jo komanda šį sezoną žaidė.
                             Didelę patirtį sukaupęs treneris dalindamasis žiniomis visą laiką akcentavo, kad šiais laikais daug ką galima pamatyti video analizės metu ir čia svarbų vaidmenį vaidina trenerio kūrybiškumas, detalės ir maži pakeitimai. Tokiu būdu galima kažkiek paslėpti savo žaidybinius sumanymus nuo komandų skautų. Paklaustas į ką labiausiai reikia kreipti dėmesį treneriams dirbantiems su jaunimu, nes ir pats treniruoja studentų komandą, treneris sakė, kad labai svarbu juos išmokyti kuo daugiau dalykų. Žaidėjas iš krepšinio mokyklos turi išeiti su tvirtais pagrindais, todėl treneriams patarė nesivaikyti pergalių, o formuoti žaidėjus, diegti jiems vertybes, kurias jie panaudos ne tik krepšinio aikštelėje, bet ir  gyvenime. Ir pabrėžė, kad žinios turi būti ne tik teorinės, bet ir praktinės. Kas iš to, kad žaidėjas paklaustas viską puikiai žino, bet aikštelėje to nepadaro.